Toiminta

”Tahtoisin toteuttaa suuria ja jaloja asioita, mutta ensisijainen velvollisuuteni on toteuttaa pieniä asioita ikään kuin ne olisivat suuria ja jaloja”

Mittee touhuttaan?

Hoitokodin hoito on ympärivuorokautista. Hoitokodin toimintaperiaatteena on asukkaan omien voimavarojen hyödyntäminen toimintakyvyn mukaan. Tämä tarkoittaa sitä, että asukkaalle annetaan aikaa tehdä päivittäisiä askareita itsenäisesti mahdollisuuksien mukaan tai hoitajan avustamana (mm. peseytyminen, pukeutuminen, ruokailu). Asukkaat voivat osallistua kodin yhteisiin askareisiin voinnin ja mieltymysten mukaan mm. ruuan valmistukseen, pyykkiaskareet, siivous.

Ulkoilemalla pidämme yllä mielenvirkeyttä ja toimintakykyä. Asukkaat voivat ulkoilla itsenäisesti tai hoitajan avustamana. Oma piha-alue tarjoaa hyvän mahdollisuuden myös omatoimiselle liikkumiselle turvallisesti. Kesäisin ulkoilemme kaikki yhdessä ja hoidamme puutarhaa.

Päiväohjelmaamme kuuluu aamu-ja iltatoimien lisäksi seurustelua, sanomalehtien lukemista, tv:n katselua, radion kuuntelemista erilaisia viriketuokioita (mm. pelejä, laulutuokioita, jumppaa, tanssia ja muuta mielekästä tekemistä). Viriketoimintaa on jokapäiväisten askareiden tekeminen yhdessä asukkaiden kanssa. Asukkaat osallistuvat ruuanvalmistukseen mm. perunoita kuorimalla, salaattia tekemällä ja voileipiä voitelemalla, kykyjen ja voimien mukaan. Viriketoiminnan suunnitteluun on nimetty vastuuhenkilöt (virikevastaava). Tapahtumat suunnitellaan vuoden juhlapyhien ja asiakkaiden merkkipäivien mukaan. Näitä vietetään perinteitä kunnioittaen.. Taitojen harjaannuttaminen on asiakkaille, etenkin muistamattomille erittäin tärkeää. Kaikki voivat olla jollakin tapaa avuksi tai mukana, vaikka sitten seuraamalla touhua ja toimintaa.

Viikkorytmin tarkoitus on jakaa työtehtävät ja tapahtumat eri viikonpäiville esim. kaupassa käynti, siivoukset, näytteiden otto, lääkärin ja diakonissan käynnit sekä muiden ulkopuolisten vierailijoiden tervehdykset. Asiakkaiden omaiset ovat aina tervetulleita vierailemaan ja osallistumaan myös hoitokodin tapahtumiin.

Hoitokodissa on käytössä validoiva- sekä toimintakykyä ylläpitävä työote. Validaatio on menetelmä, jonka avulla ymmärretään dementoituvan asiakkaan sisäistä kokemusmaailmaa ja käyttäytymistä; kuuntelun, keskusteluiden sekä jäljellä olevien taitojen ylläpitämisellä. Kuntouttava työote näkyy päivittäisessä toiminnassa asiakkaiden osallistumisena hoitokodin erilaisiin askareisiin kykyjensä ja halujensa mukaan.

Asukkaalla on mahdollisuus elää hoitokodissa elämän loppuun saakka, tämän mahdollistaa henkilökunnan osaaminen ja kokemus saattohoidosta. Saattohoitotilanteissa huomioidaan asukkaan ja hänen omaistensa yksilölliset tarpeet ja pyritään vastaamaan niihin.

Viriketoiminta

Viriketoiminnan suunnittelua ohjaa vuodenajan tapahtumat ja asiakkaiden merkkipäivät. Vuoden juhlapyhät vietetään perinteitä kunnioittaen ja asukkaiden omia toiveita huomioiden. Omaistenilta, yhteinen tapaaminen omaisten, asiakkaiden ja henkilökunnan kesken, pyritään järjestämään vuosittain.

Pitkin vuotta vietämme asukkaiden syntymä- ja nimipäiviä kakkukahvien merkeissä. Mikäli asukas ja omaiset haluavat, olemme valmiit järjestämään juhlatarjoilun suuremmallekin joukolle.

Uutta vuotta otetaan vastaan illanvietolla aattoiltana hoitokodin yhteisissä tiloissa. Uuden vuoden päivänä seurataan presidentin uudenvuoden puhetta sekä nautitaan juhlaan sopivia perinneruokia.

Pääsiäiseen valmistaudutaan kylvämällä ja kasvattamalla raeruohoa, valmistelemalla pääsiäiskoristeita ja -ruokia. Palmusunnuntaita varten varataan virpojille ”palkkaa”, suklaamunia ja muuta hyvää. Virpojat ovat odotettuja vieraita.

Vappulounas on järjestetty joko paikallisessa ravintolassa asukkaiden ja henkilöstön yhteisenä juhlana tai hoitokodilla itse valmistamien vappuherkkujen äärellä.

Keskikesän juhannusjuhlaa vietetään sään salliessa ulkona nauttien grilliherkuista ja paikalle tilatuista musiikkiesityksistä. Kesän vietämme muutenkin tiivisti ulkoillen ja lämmöstä nauttien. Halutessamme laitamme pystyyn vaikka pihatanssit! Kesäteatteriretki kuuluu olennaisena osana ohjelmaan joka kesä. Kahvittelemme SRK:n kesäkahvilassa Tohmajärven Kirkkoniemessä. Hautausmaaretket kuuluvat myös kesän toimintaan.

Joulunalusaika kuluu tiiviisti joulukoristeita tehden, joulutervehdyksiä asukkaiden kanssa kirjoittaen, sekä tietysti jouluherkkuja valmistaen. Jouluun kuuluu perinneherkut ja joulun pyhien Jumalanpalvelusten ja joulukonserttien seuraaminen. Jouluaaton tärkein ja odotetuin vieras on tietysti joulupukki, mutta toki omaisten ja ystävien joulutervehdyskäynnit kuuluvat olennaisesti joulun perinteisiin.